Figues la Negra

Característiques i propietats de les figues

Nutrició, salut i benefici de les figues

La figa és una fruita molt dolça i, en conseqüència, molt rica en sucres (saludables). Una fruita ideal pels més gormands de casa! Les figues tenen moltes propietats beneficioses per al nostre organisme. A continuació te’n volem fer 5 cèntims de les més conegudes.

Les figues són un bon remei natural que contribueix a prevenir, mantenir i tractar la pell. D’aquesta manera, alguns d’aquests beneficis són:

Ajuda a tractar afeccions cutànies com èczemes, psoriasis i infeccions.

Contribueix a enfortir les genives i és un bon aliat per ajudar a combatre la gingivitis.

És un bon aliat de la dona, ajuda a generar estrògens que regulen les hormones femenines.

Algunes de les seves propietats nutricionals són:

 • És una bona font d’hidrats de carboni, aigua i fibra.
 • És rica en vitamines dels grups: A, B i C. 
 • Conté minerals com el potassi, el calci, essencial per al correcte manteniment de la xarxa òssia, i el magnesi, relacionat amb el funcionament de l’intestí

Els millors beneficis que té el consum de figues per al nostre organisme

 1. Facilita el trànsit intestinal. És una fruita molt digestiva i laxant. Es tracta de l’aliat infal·lible contra el restrenyiment, ja que conté molta fibra (soluble i insoluble) i molt potassi.
 2. La figa permet combatre diferents problemes de la salut cardiovascular com són la hipertensió arterial, problemes coronaris, així com mantenir i controlar els nivells de pressió arterial alta.
 3. Contribueix a la pèrdua de pes, ja que és una fruita molt saciant, i gràcies a que conté molts sucres naturals, permet calmar el desig de dolç.
 4. Incrementa els nivells d’energia i milloren l’estat anímic. 
 5. Ideal per prevenir la degeneració macular i altres possibles transtorns de la vista i de l’ull, sobretot per la gent major de 60 anys. 
 6. Ajuda a prevenir la diabetis. Ja que tot i contenir sucres naturals, ajuda a regular i controlar la quantitat de glucosa de la sang.  
 7. Ajuda a controlar els nivells de colesterol. Ajuda a reduir aquell colesterol considerat com dolent i mantenir-lo en equilibri. 
 8. Preveu i redueix l’anèmia, gràcies al seu alt contingut en ferro. Tot i que no hi ha investigacions científiques que corroborin aquesta afirmació. 
 9. Bon aliat per reduir la inflamació, així com dolors en diferents parts del cos. Per exemple ajuda a tractar les úlceres estomacals. 

Característiques que les fa úniques

Al juliol, la figa al vol. Però a casa nostra, aquesta afirmació és tan certa com que ara plouen figues. Gràcies a les breves, no hem d’esperar a l’agost, i ja podem gaudir d’aquesta exquisida fruita el mes de juny.

Així doncs, les breves, que són les primeres figues que dona l’arbre, tenen unes característiques diferents de les que es mengen durant el mes d’agost: tenen una mida més gran i una forma més allargada, similar a les peres. La seva pell també és més gruixuda i resistent, i la polpa és més sucosa però menys dolça.

Durant el mes de juliol, l’arbre dedica tots els seus esforços a fer créixer el fruit que començarem a collir a partir del mes d’agost.

Les figues de la coneguda i apreciada varietat autòctona “Coll de Dama” tenen el coll allargassat i la seva pell és fosca, tova i delicada. El seu interior s’anomena “molsa” i és de color vermell intens; dins seu s’hi troben les llavors. A més, entre la pell i el nucli hi ha una capa de color blanquinós que protegeix la molsa.

Però, a diferència d’altres fruites, que la seva pell mostri arrugues i esquerdes és l’avís que corrobora que aquella figa és dolça, saborosa i prou madura per poder-ne apreciar el seu sabor en la seva plenitud.

Tal com diu la dita popular: “ha de tenir tres senyals: clivellada, secallona i picada pels pardals.” Això vol dir que ha d’estar madura, una mica tova i, si a més ha estat oberta pels ocells, significa que era la millor de l’arbre.

"Pel Març, sembra les figueres si les vols feineres"

A Figues La Negra treballem diàriament per poder oferir-te el millor de la terra. Perquè sabem que apostes pels productes de proximitat, i perquè t’importa la procedència dels aliments que menges.

Per tal de garantir que les nostres figues són el més sostenible i ecològiques possibles, totes les fases del procés de producció i cultiu són principalment manuals. El que suposa que hi ha una intervenció de maquinària mínima.

Com cultivem les nostres figues?

Així doncs, tenim especial cura de totes les fases per les quals passen les nostres figues durant el seu cultiu. Des del creixement i manteniment de l’arbre, la recol·lecció de les figues, que escollim acuradament una a una, quan es troben en els nivells òptims de maduració. Així com el procés d’encaixat i la posterior comercialització. 

Segons la dita popular: “La bona figa té: coll de penjat, roba de pobre i ull de viuda.” Aquests són els factors clau per saber que ja està a punt per collir-la.

Una figa no fa estiu. Amb la qual cosa, queda clar que dedicar-se al conreu de la figa és un procés molt dur i laboriós, en el que es necessita un control rigorós i molta dedicació, per poder garantir la màxima qualitat d’aquesta fruita de temporada tan apreciada en el món gastronòmic. 

El paisatge d’Aitona (al territori de Lleida) gaudeix d’unes condicions de microclima òptimes i la dosi justa d’humitat per poder mantenir totes les propietats dels nostres arbres i, en especial, de cada figa. 

Si t’hem despertat la curiositat i vols assaborir les primeres figues de la temporada i del territori, fes clic al següent botó per omplir la teva cistella virtual. Així de fàcil!

Visita la nostra finca

T’agradaria viure en primera persona com cultivem les nostres figues i quin és el nostre modus operandi, mentre t’impregnes de l’olor tan característica que ens regala la figa? Si la teva resposta és sí…

A Figues La Negra oferim visites guiades al voltant de la nostra finca. Allà, aprendràs a diferenciar les tres varietats de figues que cultivem. Així com el punt òptim de maduració de cada figa, la diferència entre les diferents varietats i un llarg etcètera! I és que fins i tot, podràs collir les figues tu mateix/a!

Es tracta d’una experiència immersiva de 360º que realitzem durant la temporada de collita, entre els mesos d’agost a octubre, per tal que puguis gaudir del millor de les figues sense intermediaris, directament del camp a casa teva!

Sona bé, oi? Doncs no t’ho pensis dues vegades i fes clic al botó per contactar amb nosaltres directament. Reserva la teva experiència i gaudeix d’una visita guiada inoblidable!

Coneix totes les nostres varietats

Desplaça cap amunt
Scroll to Top